Dostałam wiele pozytywnych komentarzy za mus czekoladowo-malinowy na swoim ask'u,więc pomyślałam sobie,że skoro tak lubicie posty kulinarne wstawie jeszcze jeden (znowu z tej samej książki ^^ :)).Tym razem przepis na Amerykańskie naleśniki,które nie są takimi zwykłymi naleśnikami.
Są puszyste, pulchne i bardzo sycące.Świetnie sprawdzają się na śniadanie.Dzięki nim można na prawdę słodko zacząć dzień :)
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 40 g roztopionego masła
- 1 szklanka mleka (200 ml) o temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki mąki typu 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
- niewielka ilość oleju lub masła klarowanego do smażenia naleśników
SOS
- 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka cukru pudru
DEKORACJa
Wszystko to co lubisz :D
PRZYGOTOWANIE
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy roztopione masło. Do utartych żółtek z cukrem i masłem stopniowo wlewamy mleko. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do składników dodajemy szczyptę soli oraz ubite na pianę białka. Wszystkie składniki mieszamy. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej olejem lub na klarowanym maśle. Naleśniki smażymy z obu stron do uzyskania ciemnozłotego koloru. Z usmażonych naleśników układamy stos. Naleśniki podajemy z sosem, dekorujemy swoimi ulubionymi dodatkami :)
SOS
Serek homogenizowany przekładamy do miseczki, do serka dodajemy jogurt oraz cukier puder. Całość mieszamy.
Smacznego!:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz