poniedziałek, 19 października 2015

Amerykańskie naleśniki-Kuchnia LIDLA

Dostałam wiele pozytywnych komentarzy za mus czekoladowo-malinowy na swoim ask'u,więc pomyślałam sobie,że skoro tak lubicie posty kulinarne wstawie jeszcze jeden (znowu z tej samej książki ^^ :)).Tym razem przepis na Amerykańskie naleśniki,które nie są takimi zwykłymi naleśnikami.
Są  puszyste, pulchne i bardzo sycące.Świetnie sprawdzają się na śniadanie.Dzięki nim można na prawdę słodko zacząć dzień :)

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka (200 ml) o temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki typu 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • niewielka ilość oleju lub masła klarowanego do smażenia naleśników

SOS

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka cukru pudru

DEKORACJa

Wszystko to co lubisz :D

PRZYGOTOWANIE

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy roztopione masło. Do utartych żółtek z cukrem i masłem stopniowo wlewamy mleko. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do składników dodajemy szczyptę soli oraz ubite na pianę białka. Wszystkie składniki mieszamy. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej olejem lub na klarowanym maśle. Naleśniki smażymy z obu stron do uzyskania ciemnozłotego koloru. Z usmażonych naleśników układamy stos. Naleśniki podajemy z sosem, dekorujemy swoimi ulubionymi dodatkami :)
SOS
Serek homogenizowany przekładamy do miseczki, do serka dodajemy jogurt oraz cukier puder. Całość mieszamy.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz